Weer zo'n werkdag
Weer zo'n werkdag
Stel je eens voor… een gewone werkdag, weer fysiek op kantoor. Je zit achter je pc en bent zoals op elke werkdag druk bezig: met je mails, een verslag, een nieuw bericht van het intranet, een interne training en intussen ook nog met het gesprek van je collega’s, van alles tegelijk dus. En dan….
– … krijg je een mail van je leidinggevende; ze wil weten hoever je bent met de notitie die je zou opleveren. Je hartslag versnelt, je krijgt een droge keel en je raakt lichtelijk in paniek.
– … staat ineens je collega naast je bureau, of je met hem nu alvast dat projectplan wilt doornemen. Je hoort jezelf intern schakelen. Je hoort jezelf “Nee, niet nu!” dénken, maar “Ja, hoor”, zéggen.
– … belt de kinderopvang: je kind heeft koorts, of je haar nu meteen wilt op komen halen. Duizend gedachten tegelijk schieten door je hoofd: “Ik kan nu onmogelijk weg!”, “Mijn kind heeft me nodig!”, “Wat zullen ze wel denken hier, als ik ga?”, “Ik moet nog zoveel doen, eerst even dit afmaken”, “Nee, ik stop de rest wel in mijn tas voor thuis”, “Oh ze wachten nog op mijn notitie!”, “Hoe laat had de opvang nou gebeld?”
• Hoe vaak krijg jíj op je werk een stress-piek te verduren, waar ‘Fight, Flight, Freeze’ je enige opties worden?
• Hoe vaak ben jíj weer please-gedrag aan het vertonen en hoor je jezelf weer eens “Ja” op iets zeggen, waar echt een “Nee” had moeten komen?
• Hoe vaak voel jíj je op je werk schuldig ten opzichte van je privé en thuis ten opzichte van je werk?
Het overkomt de beste, het gaat als op de automatische piloot. Het is gedrag dat je jezelf eigen hebt gemaakt. Maar het is ook gedrag dat niet voor jou werkt. Althans, niet op de langere termijn. Vermijden, please-gedrag, uitstelgedrag, meestal allemaal om dat gevoel van ongemak, (zelf-)kritische gedachten maar niet te hebben, niet te hoeven voelen.
Maar wat wil jij nu eigenlijk écht? Hoe zou jij je wíllen gedragen? Welk gedrag brengt jou wél dichter bij de persoon die jij wilt zijn en wat belangrijk is voor jóu?!
Met persoonlijke coaching leer je kijken naar de functie van je gedrag. En leer je dit gedrag bij te sturen, zodat het wél voor je werkt.
Interesse? Wil je meer weten? Neem contact op met mij voor een kennismakingsgesprek.
Geef een reactie