“Als een werknemer in zichzelf wil investeren, is dat een goede reden voor de werkgever om in hem/haar te investeren”
VOORKOM UITVAL MET PREVENTIEVE COACHING
Je hebt een medewerker die erg enthousiast is en zichtbaar hard werkt; de lat ligt hoog. Wanneer je vraagt iets te doen, iets te schrijven of regelen; je krijgt altijd een volmondig “ja” te horen. Maar wanneer de deadline nadert, heb je nog geen concept gezien en heb je eigenlijk geen goed beeld van hoe het ermee staat. Je weet alleen dat de medewerker er wel heel druk mee is. Daarnaast is je medewerker bij vergaderingen vaak -met zichtbaar gemeende excuses- te laat en lijkt soms uitgecheckt of is misschien juist wel heel erg aanwezig. Het lijkt erop dat je medewerker kenmerken vertoont van ADD of ADHD.
Hoe fijn is het om dan met deze kennis te kunnen voorkomen dat je medewerker zich – achter de schermen – naar een burn-out toewerkt? Met preventieve coaching hoeft het zo ver niet te komen. En als de medewerker inmiddels wél is uitgevallen, kan met gerichte coaching gewerkt worden aan een duurzaam herstel.
Je medewerker is deze investering dubbel en dwars waard.
EEN GEZAMENLIJKE INSPANNING: WERKGEVER EN WERKNEMER
Veel mensen met AD(H)D hebben, mede vanuit loyaliteit richting de werkgever, te lang, te veel gegeven. Om uitval te voorkomen of om herstel te bespoedigen, kan een juiste vorm van coaching precies dat zijn wat nodig is.
Om het aantal werknemers dat langdurig ziek is terug te dringen, is de Wet Verbetering Poortwachter* ingesteld. Het idee is hierbij dat snel en effectief ingrijpen eventueel verzuim korter maakt of zelfs voorkomt. De rol van de werkgever is hierbij erg belangrijk. De werkgever wordt met deze wet verplicht om alles in werk te stellen om het herstel van de werknemer te bevorderen. De werknemer heeft op zijn beurt de plicht en de verantwoordelijkheid om hieraan mee te werken.
In het kader van de Wet Verbetering Poortwachter kan coaching (zowel ter preventie als herstel) ingezet worden om duurzame inzetbaarheid van de werknemer te vergroten. De kosten van het coachingstraject worden dan (over het algemeen) gedragen door de werkgever.
* https://www.arboportaal.nl/onderwerpen/wet-verbetering-poortwachter
VOORDEEL VOOR WERKGEVER EN WERKNEMER
Los van de wettelijke verplichting is een werkgever ook gewoon meer gebaat bij een medewerker die zich prettig voelt op het werk, die zaken bespreekbaar kan maken, die zich veilig voelt om “nee” te kunnen zeggen wanneer nodig, die tegelijkertijd meedenkt met de organisatie en er iets van wil maken en het belangrijkste: die zichzelf kan en durft te zijn.
Als een werknemer in zichzelf wil investeren, is dat een goede reden voor de werkgever om in hem/haar te investeren.
Neem contact op met mij voor de mogelijkheden voor coaching.
Wil je een afspraak maken? Neem contact met me op!