Één (eerste) stap naar een beter brein!
running therapie voor een beter brein en een gezonder en fitter leven
running therapie,energie, beter brein, gelukshormonen, hardlopen, stress, rust, beter concentreren, slapen, fitter, gezonder
18071
post-template-default,single,single-post,postid-18071,single-format-standard,bridge-core-2.3.7,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-22.3,qode-theme-bridge,qode_advanced_footer_responsive_1000,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive

Één (eerste) stap naar een beter brein!

Hardlopen, lekker je hoofd leeg maken, heerlijk!
“Wat nou, heerlijk? Wat nou, je hoofd leeg maken?”, hoor ik je denken.

Ja, en weet je, dat dacht ik ook altijd toen mensen me dat zeiden. Wat een flauwekul, daar moet je een apart soort mens voor zijn… dacht ik… Totdat ik het gewoon een keertje – nu bijna zeven jaar geleden – zelf ging proberen en de stoute schoenen aan trok. Hardloopschoenen in dit geval… Ik heb me toen gemeld voor de eerste training ‘Start to run’, een voorbereiding op 5 km non stop en zonder al te veel gehijg, in een ‘lekker’ tempo lopen… Twee keer in de week liep ik met de groep mee, soms met de groep en soms lekker alleen met mezelf in de groep. Het was zeker de gezelligheid en het buiten zijn dat bij mij al snel een positief gevoel opleverde. Mijn conditie werd beter, en ja, ik viel zelfs een beetje af! Maar het deed veel meer…. Mijn brein vond het fijn!

Hoe kwam dat dan?
Van de week las ik een interview met Bram Bakker: psychiater, schrijver en marathonloper. Hij geeft aan dat hardlopen een positieve werking heeft op je brein, je stressniveau en je emoties. Door te gaan hardlopen, neemt je stress af en de zogenoemde ‘feel good’-stofjes, zoals endorfine en serotonine (“gelukshormonen” die pijnonderdrukkend, angstverminderend en weerstandverhogend werken), nemen toe. Soms ben ik aan het lopen en betrap ik mezelf erop – ik vermoed dat het komt door die twee gamende kids van mij – dat ik bij elke volgende boom of paal in gedachten weer een gelukshormoon heb verzameld en na elke tiende een nieuw ‘leven’ erbij heb gekregen!

Een ontspannen hoofd
Bram vertelt verder dat het wetenschappelijk is bewezen dat hardlopen helpt in het bestrijden én voorkomen van depressies. Het geeft daarbij rust in het hoofd. Datzelfde geldt overigens ook voor wandelen. Echter, omdat hardlopen een intensievere vorm van bewegen is dan wandelen, heeft hardlopen veel meer dat positieve effect in je hersenen en krijg je naast rust tegelijk ook meer energie!
Geldt dat nu voor iedereen? Ja, en dus ook voor jou! Door het gewoonweg te gaan doen, zul je merken dat jij dit ook kan en dat het voor jou ook werkt!

Running therapie
Een keer in de week geef ik running therapie in het bos. Een relatief rustige therapeutische duurloop. Goed voor de hersenpan, voor een toename van die gelukshormonen. De ideale combi van rust en energie. Heb je nog nooit hardgelopen? Geen zorg: we bouwen het heel langzaam en verantwoord op! Het is maatwerk, dus jouw tempo is bepalend. Deze running therapie is een aanvulling op een coachingstraject bij mij in de praktijk of behandeling bij de psycholoog of therapeut bij een GGZ-instelling. Het is ook een laagdrempelige manier om ná jouw behandeltraject ritme te behouden en bezig te zijn met wat je geleerd hebt en de focus op jezelf te houden. Onderschat daarbij ook niet de kracht van de groep: een uurtje in week contact met collega-runners en mij als coach!

Welke redenen heb jij verder nog nodig om ook de eerste hardloop-stap te zetten?
Vink deze checklist (verder) aan:
✔ Wel of geen conditie: je kunt meedoen!
✔ Wel of geen loopervaring: je kunt meedoen!
✔ Lage eigen bijdrage
✔ In de buitenlucht
▢ Ik wil die gelukshormonen wel aanmaken!
▢ Ik wil minder spanning en stress ervaren
▢ Ik wil minder somber zijn
▢ Ik wil meer energie of mijn energie beter kunnen verdelen
▢ Ik wil gezonder leven
▢ Ik wil fitter worden en wat afvallen
▢ Ik wil wel meer rust in mijn hoofd en lijf
▢ Ik wil beter kunnen slapen
▢ Ik ben in behandeling bij een psycholoog of therapeut (geweest)
▢ Ik volg coaching bij Focus YourSelf of heb coaching gevolgd.
▢ Ik heb interesse in coaching bij Focus YourSelf, coachingspraktijk AD(H)D

Heb jij voor jezelf nog drie of meer vinkjes ingevuld? Running therapie is dan echt iets voor jou! Een investering die je gegarandeerd heel veel goeds op zal leveren, op meer gebieden dan je denkt! Meld je direct aan of neem voor meer informatie contact op met mij.

Geen reacties

Geef een reactie

×

Neem contact op via WhatsApp!

× Aan de slag? Stuur me een appje!