Het is soms zo makkelijk om de weg van de minste weerstand te kiezen en dat drukke kind in de klas, die wederom door de instructie heen zit te praten, de klas uit te sturen. Maar wat nou als ik zeg dat er heel veel alternatieven zijn om de rust weer enigszins in de klas te krijgen, mogelijkheden die zowel voor jou als leerkracht als voor het kind wel tien keer zo effectief zijn! En die ook positief doorwerken op de lange termijn.
Vrijwel in elke klas zit er minstens één kind dat gedragingen vertoont die horen bij ADD of ADHD. De kinderen zijn veelal beweeglijk, zitten te wriemelen, ze hebben vaak ‘ongelukjes’, roepen voor hun beurt, of door de instructie heen. Dit kan in de klas als behoorlijk storend worden ervaren, niet alleen door de leerkracht, maar ook door de klasgenoten.
Echter, over het algemeen is het toch het meest vervelend voor het kind met AD(H)D zelf. En dat wordt vaak niet gezien. Deze kinderen voelen zich vaak onbegrepen, niet goed genoeg en dat knaagt aan hun zelfbeeld.
In plaats van gedragsproblematiek gaat het voornamelijk om interactieproblematiek. Want het is met name van belang hoe de interactie tussen het kind en de omgeving is. Het kind wordt veelal niet begrepen, wat de situatie doorgaans alleen maar verergert.
Door de focus te verleggen naar de positieve intentie achter het gedrag, ontstaat er meer begrip en ook ruimte om op positievere manieren het gedrag van het kind te sturen. Daarbij is het van belang dat goed gekeken wordt naar de positieve kenmerken van AD(H)D en dus naar de positieve eigenschappen die het kind heeft, want dat zijn er namelijk ook een heleboel!
Zo zijn kinderen met ADD en ADHD ondernemend en erg enthousiast; ze melden zich als eerste als je bijvoorbeeld een nieuw spel met de klas wilt gaan doen. Ze zijn vaak dol op sport en beweging. Hebben een goed gevoel voor humor, zijn creatief en hebben een goede fantasie. Daarnaast zijn ze vaak erg zorgzaam en hebben vaak haarfijn in de gaten hoe de ander zich voelt. Door hun grote rechtvaardigheidsgevoel en hun empathie zijn het vaak in de klas goede bemiddelaars en kunnen zo heel waardevol zijn voor de groepsdynamiek in de klas. Kinderen met ADD en ADHD kunnen daarnaast een enorme inzet vertonen bij opdrachten die ze interessant vinden. Met een enorm doorzettingsvermogen, enthousiasme en zichtbare passie duiken ze erin. Wat een mooie uitdaging is het om erachter te komen wat deze kinderen triggert!
Coachingspraktijk Focus YourSelf verzorgt naast persoonlijke coaching ook informatiebijeenkomsten en workshops over ADHD en ADD op basisscholen, voor leraren en ouders van kinderen in het basisonderwijs. Door al in het basisonderwijs met een eenduidige aanpak de juiste aandacht en begeleiding te geven aan kinderen met AD(H)D kan veel gevolgschade worden voorkomen. De focus van deze aanpak ligt op de (h)erkenning en inzet van de kwaliteiten van het kind en het behouden van hun eigen ‘ik’.
Voor meer informatie over een AD(H)D informatiebijeenkomst of workshop op jouw basisschool of de basisschool van jouw kind, neem dan contact op met mij.
Samen halen we het beste uit de kinderen,
voor nu en voor later.
Neem contact op via WhatsApp!
Je kunt me ook direct bellen op
+31 6 414 979 91